KRIZA U VOLKSWAGEN-U - Perković, Zvonimir Josip (Sveučilište u Splitu. Sveučilišni odjel za stručne studije., 2019)
Kriza u poduzeću je najčešće neplanirani i neželjeni proces koji može ugroziti razvoj poduzeća ili ga dovesti u nepoželjan položaj. Veliki broj kriznih situacija nastaje zbog nemogućnosti ili neznanja menadžmenta da utječe na promjene koje se događaju u okruženju. Stoga je važno za velika poduzeća da imaju krizni menadžment koji ima za strateško promišljanje. Krizna situacija može utjecati nas smanjena ili ugrožena likvidnost, poslovni gubitak ili mala relativna profitabilnost, dugotrajni pad profitabilnosti i dr. Primjer kako je sjena tvrtka nosi sa krizom prikazati će se na Volkswagen grupaciji kao jedinici koja je trenutno najveći proizvođač automobila u Europi. Tijekom svog dugogodišnjeg poslovanja ovo poduzeće se više puto našlo u ozbiljnim krizama, no kako su danas uspješni može se zaključiti da su uspješno preživjeli krize. Ponekad su se sami nosili sa krizama, a ponekad su angažirali pravni tim ili vanjske tvrtke za marketing ili kriznu komunikaciju. The crisis in the company is the most commonly unplanned and unwanted process that can endanger the development of the enterprise or lead it to an unwanted position. A large number of crisis situations arise because of the inability or ignorance of management to affect the changes that occur in the environment. It is therefore important for large companies to have a crisis management that has a strategic thinking. Crisis situations can be affected by reduced or compromised liquidity, business loss or low relative profitability, long-term profitability loss etc. The example of how the shadow company is facing with the crisis will be presented to the Volkswagen Group as the unit currently the largest car manufacturer in Europe. Throughout its long-standing business, this company has fallen into serious crises, but as it is today successful, it can be concluded that they have successfully survived the crisis. Sometimes they have been dealing with crises themselves, sometimes engaged by a legal team or an external marketing company or crisis communication.