KARTAŠKA IGRA U PYGAME OKRUŽENJU - Bošnjak, Nikola (Sveučilište u Splitu. Sveučilišni odjel za stručne studije. Odsjek za računarstvo., 2024)
Cilj ovog završnog rada je programska implementacija kartaške igre Remi, s naglaskom na ad-hoc implementaciji računalnih protivnika, odnosno agenta. Remi je obitelj kartaških igara, u kojima je se cilj što brže riješiti karata, spuštanjem nizova karata na stol. Ad-hoc programiranje označava programiranje “u hodu“, gdje se odluke donose intuicijom programera, po trenutnim potrebama programa. Koristi se kada algoritamska rješenja za zadani problem nisu već pronađena. U ovom slučaju, ad-hoc izrada agenta označava programiranje računalnih korisnika koji igraju po pravilima igre Remi. Za izradu rada koristio se programski jezik Python, a za grafičko okruženje biblioteka Pygame. U ovom pisanom radu će se predstaviti kartaška igra Remi i njena pravila, programski jezik Python i radno okruženje Pygame, opisati kako se njihovom uporabom implementirala igra, te napokon, dati osvrt na sami završni rad. The purpose of this final thesis is to develop a desktop application based on the card game Rummy, with an emphasis on the development of computer-operated opponents: agents. Rummy is a family of card games, in which the goal is to get rid of the cards in hand, by placing sets of cards on the table. Ad-hoc programming is done without an allencompassing plan, where decisions are made based on the programmer's intuition and current needs of the program. It's usually done when algorithms for a particular problem don't yet exist. In this case, ad-hoc development of agents means the development of algorithms for computer-operated opponents, made specifically to play be the rules of the card game Rummy. The programming language used for the development of this application was Python, while the PyGame environment was used for creating the graphic user interface. In this thesis I will present the card game Rummy, the programming language Python and the Pygame enviroment. I will also describe how they were used to develop the game, and in the end give some final thoughts about the development of this final thesis.