PROCEDURALNA IGRA U UNITY RAZVOJNOJ OKOLINI - Mamut, Mateo (Sveučilište u Splitu. Sveučilišni odjel za stručne studije. Odsjek za računarstvo., 2022)
Cilj ovog završnog rada je bilo stvaranje neˇ ceg ne samo zabavnog nego i izazovnog za igra ˇ ca i za samog programera. U radu je prikazan spoj potrebnih vještina i kreativnosti potrebne za izradu kvalitetnog proizvoda koji ´ ce zadovoljiti i uvu ´ ci igra ˇ ce i na koji programer može biti ponosan. Za izradu rada potrebno je uˇ cenje potpuno novih vještina kao dizajn razine, stvaranja grafi ˇ ckog su ˇ celja te samo upoznavanje s programskim su ˇ celjem. Uz u ˇ cenje novih vještina, programer se isto upoznaje s novim ljudima iz svih grana industrije, bili to ljudi koji isto rade igre ili sami igra ˇ ci koji daju svoje mišljenje što je i što nije dobro. U ovom radu je prikazano proceduralno stvaranje nivoa kroz koji igraˇ c treba pro ´ ci tako da pri svakom ponovnom igranju iskustvo bude druga ˇ cije od prošlog puta. U radu je opisan na ˇ cin izrade igre korištenjem okruženja za izradu igara Unity (engl. Unity3D game engine) te programskog jezika C# koji se koristi u pogonskom alatu Unity. Ime igre nije odre ¯ deno, žanr je 2D rogue-like platformer s proceduralnom generiranom nivoom koji se mijenja pri svakom ponovnom igranju, a igra se iz tre ´ ceg lica unutar 2D svijeta. The goal of this graduate work was to create not just something fun for the player, but something challenging for the programmer as well. This graduate work displays the connection between the different skills and creativity needed to create a truly high-quality product which will both please the players and make the programmer proud. For the creation of this work, it was neccessary to learn completly new skills such as level design, UI design and learning how to work with the game engine. While learning new skills, the programmer also meets new people from everywhere in the industry, be they also working in game development or just testing games and giving feedback. This graduate work presents procedurally generated levels, that players have to pass, that change with every time you play the game so that no experience is like the last one. ...