DUGOROČNI IZVORI FINANCIRANJA SA OSVRTOM NA METODE OTPLATE KREDITA - Barać, Nikolina (Sveučilište u Splitu. Sveučilišni odjel za stručne studije., 2022)
Predmet istraživanja ovog rada su dugoročni izvori financiranja u svrsi pospješivanja poslovanja poduzeća. Dugoročno financiranje predstavlja jedan od glavnih izvora te osnovnu funkciju svakog suvremenog poduzeća. Osim dugoročnih izvora poduzeće se u svakom trenutku može odlučiti i za one izvore koje klasificiramo kao kratkoročne. Zbog toga se, prije donošenja finalne odluke trebaju razmotriti okolnosi i visina ulaganja u novi poduzetnički pothvat kako bi se na kraju odabrala ona opcija koja će najmanje naštetiti trenutnom stanju, a koja će u budućnosti donijeti najveću korist. Osim odabira između kratkoročnog i dugoročnog financiranja, važno je prije svega razmotriti i mogućnosti financiranja iz vlastitih izvora pa tek ukoliko to nije opcija posegnuti za zaduživanjem iz vanjskih (tuđih) izvora. Dugoročno financiranje se u pravilu koristi za financiranje dugotrajne imovine čiji je vijek amortizacije duži od 5 godina (npr. kupnja strojeva, novog poslovnog prostora, proširenje proizvodne linije.). Kada je riječ o dugoročnim kreditima, poduzetnik za njima poseže samo onda kada mu nisu dostatna vlastita sredstva, i u većini slučajeva se odlučuje na dugoročne kredite banaka. Banke, svim svojim klijentima daju mogućnost da sami odaberu onaj model otplate kredita koji njima u tom trenutku najviše odgovara. U suvremenom financiranju kroz pozajmice od banaka u Hrvatskoj najpopularniji su model otplate kredita jednakim anuitetima te model otplate kredita jednakim otplatnim kvotama, pa je tako najveći naglasak u ovom radu stavljen upravo na ova dva modela čije su razlike objašnjenje i potkrijepljene primjerima. The subject of research in this thesis are long-term sources of funding for the purpose of improving the business of the company. Long-term financing is one of the main sources and the basic function of any modern company. In addition to long-term sources, the company can at any time opt for those sources that we classify as short-term. Therefore, before making a final decision, the circumstances and the amount of ...