Utvrđivanje vrijednosti bazičnih i specifičnih testova agilnosti u predikciji uspjeha u tenisu : diplomski rad - Mihaljević, Pero (Sveučilište u Splitu. Kineziološki fakultet., 2022)
Agilnost i brzina su neupitno vrlo važne sposobnosti za uspješno igranje tenisa ali kako se radi o izrazito kompleksnoj sportskoj igri nejasno je koliko sami rezultati na testovima agilnosti mogu uspješno predviđati uspješnost mladih tenisača-ica. Zato je cilj ovoga rada bio usporediti različite testove za procjenu agilnosti i brzine, opće i tenisko specifične, kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri rezultati ostvareni na njima mogu diskriminirati mlade tenisače u odnosu na njihovu natjecateljsku uspješnost. U ovom istraživanju sudjelovalo je ukupno 35 mlada tenisača (18 dječak i 17 djevojčica; 11,01 ± 1,17 godina) s najmanje tri godine igračkog iskustva koji redovito treniraju tenis najmanje 4 puta tjedno. Utvrđivanje diskriminativne valjanosti korištenih općih i specifičnih testova agilnosti u odnosu na natjecateljsku uspješnost mladih tenisača pokazala je da rezultati ostvareni na testovima agilnosti mogu diskriminirati mlade tenisače u odnosu na njihovu natjecateljsku uspješnost. Čak i tamo gdje razlike između rezultata ostvarenih na testovima agilnosti i natjecateljske uspješnosti igrača nisu statistički značajne, iz numeričkih vrijednosti rezultata ostvarenih na testovima agilnosti vidljivo je da igrači koji su prema korištenoj kategorizaciji natjecateljski uspješniji, ujedno ostvaruju i bolje rezultate na testovima agilnosti, bez obzira bili testovi brzine i agilnosti opći ili tenisko-specifični. Iz navedenog bi se moglo zaključiti, da rezultati ostvareni na testovima agilnosti mogu biti jedan od prediktora natjecateljske uspješnosti mladih tenisača. Speed and agility are without question very important abilities for successful tennis playing, but since tennis is an extremely complex sport it is unclear if the results of the agility tests can predict future competitive success of young tennis players. The purpose of this research has been to compare different basic and tennis-specific speed and agility tests to determine can they discriminate young tennis players with regard to their competitive success. ...