Specifičnosti psihološke pripreme tenisača : završni rad - Škrmeta, Daniel Ljubo (Sveučilište u Splitu. Kineziološki fakultet., 2021)
Psihološka priprema sportaša je od iznimne važnosti za postizanje značajnijeg rezultata.Tenis je psihološki zahtjevan sport, jer su igrači tijekom svojih mečeva na teniskom terenu potpuno sami, a igra je isprekidana odmorima u kojima igrač ima vremena za razmišljanje. Glavni cilj sportskog psihologa je pokazati kako, pomoću različitih vježbi i tehnika, tenisač može naučiti upravljati svojim mislima i osjećajima te tako dovesti sebe do maksimalne izvedbe na teniskom terenu. U ovom radu posebno su analiziraneneke mentalne karakteristike vrhunskih tenisača. Definirane su motivacija, koncentracija, samopouzdanje i kontrola emocija kod tenisača. Prikazane su vrste, modeli i teorije ovih mentalnih karakteristika pa i problemi koje tenisači imaju kada one nisu na optimalnom nivou. Nadalje, prikazane su vježbe za povećanje motivacije koncetracije, samopouzdanja i emocionalne kontrole na teniskom terenu i izvan njega. Rituali, tehnike disanja, opuštanja, meditacija, joga i neke druge tehnike dodane su kao pomoćne tehnike za mentalnu pripremu tenisača. Na kraju su opisani postupci koji se koriste u mentalnoj pripremi tenisača prije meča, za vrijeme meča i nakon meča, a sve u cilju postizanja optimalnog psihološkog stanja u kojem tenisač može pružiti svoju najbolju izvedbu. To achieve a major result in a sport discipline, psychological preparation must be very high on the priority list of an athlete. Tennis is a mentally very demanding sport, taking in consideration that the players are all by themselves on the court and the game is intermittent by breaks which gives the players a lot of time for thinking. The major goal of a sports psychologist is to help the tennis player to learn how to deal with his feelings and emotions to achieve the best possible on court results, which is done through various exercises and techniques. Some of the most important mental characteristics of tennis champions are analized in this paper work. Motivation, concentration, self-esteem and emotional control are all specially defined, as well ...