Utjecaj psihološke pripreme na uspješnost izvedbe tenisača : završni rad - Mamić, Matea (Sveučilište u Splitu. Kineziološki fakultet., 2024)
Tenis nije samo fizički zahtjevan sport, već i mentalno izuzetno izazovan pa je unaprjeđivanje mentalnih sposobnosti tenisača jedan od osnovnih faktora njihovog treninga. Kompletan trening tenisača pomno je planirana i kombinirana mreža aktivnosti koje uključuju fizičku, tehničku, taktičku i psihološku pripremu upotpunjene s pravilnom ishranom. Na nivou igre vrhunskih tenisača, većina njih je obdarena stečenim iskustvom, izbrušenim tehničkim i taktičkim znanjima i razvijenim fizičkim sposobnostima pa mentalni status igrača često bude presudni faktor koji determinira razliku između pobjednika i poraženog. Sami sportaši ocijenili su mentalnu pripremu kao najvažniji razlog uspješne ili neuspješne izvedbe i to trostruko više u odnosu na drugoplasiranu fizičku pripremu, a s njihovim procjenama se slažu i teniski treneri. Teniski šampioni rangirali su različite psihološke karakteristike kao one koje su najviše utjecale na njihovu uspješnost u doba kada su igrali najbolji tenis. Tenisači koji posvećuju pažnju mentalnoj pripremi razvijaju vještine koje im omogućuju razvoj i unaprjeđenje motivacije, koncentracije, samopouzdanja i kontrolu i regulaciju emocija. Utjecaj nekih mentalnih sposobnosti na izvedbu tenisača je linearna, a nekih nije pa je za svakog tenisača neophodno traženje i postizanje individualnog optimalnog nivoa svake od njih. Rad na mentalnim sposobnostima i učenje tehnika njihove kontrole bitno pomaže u postizanju optimalnog psihološkog stanja tijekom svake faze na natjecanjima. Zaključno, mentalna priprema je temeljni element uspjeha u tenisu koji omogućava igračima dostizanje njihovog punog potencijala i postizanje vrhunskih rezultata. Tennis is not only a physically demanding sport, but also extremely challenging mentally, so improving the mental abilities of tennis players is one of the basic factors of their training. The complete training of a tennis player is a carefully planned and combined network of activities that include physical, technical, tactical and psychological preparation ...