Kineziološki pristup trijade kod plesa - dugoročne posljedice na zdravlje : završni rad - Nikolić, Karla (Sveučilište u Splitu. Kineziološki fakultet., 2022)
Rad pojmovno definira žensku sportsku trijadu i njene čimbenike s posebnim osvrtom na ples te njene dugoročne posljedice na zdravlje. Ženska sportska trijada objedinjuje nisku dostupnost energije s ili bez poremećaja prehrane, menstrualnu disfunkciju i narušeno zdravlje kostiju. Suvremeno društvo i nerealni ideali ljepote sami po sebi postaju čimbenici za razvoj poremećaja prehrane, koji u kombinaciji s vrhunskim sportom i intenzivnim i dugotrajnim treninzima stvaraju preduvjete za razvoj trijade kod sportaša. Na temelju rada nastoji se ukazati na važnost analize i prevencije trijade, odnosno na činjenicu kako vrijeme koje se utroši na izgradnju kvalitetnih preventivnih mjera i programa treba promatrati kao nužnu investiciju koja se itekako isplati. Sustav preventivnih mjera štiti zdravlje, na način da stvara povećanu svijest kod svih dionika procesa koja zatim omogućuje dosljedno i kontrolirano odvijanje sportskih aktivnosti. Zbog toga bi bilo iznimno korisno istražiti nove mehanizme koji se kroz regulatorna pravila i standarde mogu implementirati u edukaciju i treniranje vrhunskih sportaša. This thesis conceptually defines the female athlete triad and its factors with special reference to dance and its long-term health consequences. The women's athlete triad unites the low availability of energy with or without eating disorders, menstrual dysfunction, and impaired bone health. Modern society and unrealistic ideals of beauty in themselves become factors for the development of eating disorders, which in combination with top sports and intense and through long-term training, they create prerequisites for the development of the triad in athletes. Based on this work, it tries to point out the importance of triad analysis and prevention, respectively the fact that time which is spent on the construction of quality preventive measures and programs should be seen as a necessary investment that is well worth it. The system of preventive measures protects health, in a way that creates increased awareness among all ...