Funkcionalni trening u kineziološkoj rekreaciji : završni rad - Đuka, Luka (Sveučilište u Splitu. Kineziološki fakultet., 2022)
Suvremeni način života i funkcioniranja društva u urbanim sredinama, te brzorastuće tehnologije koja se pojavljuje u proizvodnji i sve veće mogućnosti pružanja usluga, dovodi do sve manje fizičke aktivnosti kod ljudi. Dolazi do pretilosti i problem koji nastaje je taj da su svakodnevne aktivnosti postale izazov. Danas se nudi mnogo rješenja s različitim tipovima treninga s obzirom da su ljudi i sami svjesni problema, pokušavaju na razne načine uhvatiti ritam s fitness industrijom u cilju očuvanja, popravljanja i unapređenja čovjekova zdravlja. Zbog ubrzanog načina života, pojavljuje se mnoštvo problema koji imaju i svoja rješenja. Jedan od glavnih problema je zakržljalost čovjekova tijela koji je stavljen na povećalo zbog današnjeg životnog stila. Upravo radi toga je rekreativcima sve potrebniji funkcionalni tip treninga koji nam olakšava svakodnevne aktivnosti, te poboljšava performanse. Funkcionalni tip treninga je baziran na razvijanje motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, te osvještavanja pokreta kojeg pokušavamo prenijeti iz naučenog u svakodnevni život. Pokrete koje vršimo tokom dana su temeljni dijelovi za svaki funkcionalni trening jer je naglasak na osnovnim vježbama odnosno pokretima, kao i njihova kvaliteta izvedbe. Tim se načinom poboljšava kvaliteta života s obzirom da naučeno možemo prenijeti u svakodnevnu aktivnost na poslu, kod kuće, a i u slobodno vrijeme. Zadnjih 30ak godina, funkcionalni trening postaje sve popularniji zahvaljujući stručnjacima koji su tvrdili da je tijelo snop zglobova i da svaki od njih imaju svoju funkciju. Pomoću stručnjaka: Garrya Cooka, Garya Graysa i Stuarta Mcgilla razni osobni, a i kondicijski treneri prihvaćaju njihovu tezu.