Primjena kombinirane metode konačno-diskretnih elemenata pri seizmičkoj analizi zvonika Katedrale Sv. Duje u Splitu : diplomski rad - Marić, Ana (Sveučilište u Splitu. Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Katedra za teoriju konstrukcija., 2024)
U ovom radu provedena je analiza potresnog djelovanja istočnog pročelja zvonika Katedrale Sv. Duje u Splitu. Korištena je kombinirana metoda konačno-diskretnih elemenata putem seizmičke 2D analize istočnog pročelja zvonika. Za analizu su odabrana tri realna potresa: potres u Petrovcu 1979., Campano Lucanu 1980., te South Icelandu 2000. Podaci o horizontalnim i vertikalnim ubrzanjima ovih potresa korišteni su kao ulazni parametri za opterećenje konstrukcije. Rezultat rada je opis ponašanja konstrukcije tijekom potresnog djelovanja putem grafičkih prikaza na kojima su prikazani pomaci vrha konstrukcije. In this study, an analysis of the seismic effects on the eastern facade of the bell tower of the Cathedral of St. Domnius in Split was conducted. A combined finite-discrete element method was used through a seismic 2D analysis on the eastern facade of the bell tower. Three real earthquakes were selected for the analysis: the earthquake in Petrovac in 1979., Campano Lucano in 1980. and South Iceland in 2000. Data on the horizontal and vertical accelerations of these earthquakes were used as input parameters for the structural loading. The result of the study is a description of the structural behavior during seismic activity, illustrated through graphic displays showing the displacements of the top of the structure.