Seizmička analiza i procjena stabilnosti konstrukcije Protiron u Splitu : diplomski rad - Deur, Luciana (Sveučilište u Splitu. Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Katedra za teoriju konstrukcija., 2024)
Rad prikazuje seizmičku analizu konstrukcije Protiron koja se nalazi u Splitu. Analiza je izvršena pomoću kombinirane metode konačno–diskretnih elemenata, koristeći računali program Y-2D. Konstrukcija je opterećena potresnim djelovanjem pri čemu su korišteni zapisi izmjerenih oscilacija tla za tri potresa: Petrovac (Crna Gora, 1979.), Campano Lucano (Italija, 1980.) i South Iceland (Island, 2000.). Rezultat proračuna opterećene konstrukcije je dat u obliku dijagrama pomaka konstrukcije u vremenu za pojedino opterećenje te vizualni prikaz oštećenja za svaki vremenski korak. Dobiveni rezultati su omogućili procjenu ponašanja konstrukcije pri pojedinom opterećenju, usporedbu ponašanja za različite vrste potresa te mehanizam loma. This paper shows a seismic analysis of the construction of Protiron located in Split, Croatia. The Analysis is executed with combined finite-discrete element method computer program “Y“. The Structure is loaded with a dynamic load of three earthquakes: Petrovac (Crna Gora, 1979.), Campano Lucano (Italy, 1980.) and South Iceland (Island, 2000.). The results of the calculation are time/displacement diagrams for every load individually and a simulation of the collapse sequence with the time intervals for each sequence. These results provide insight into the behavior of the structure impacted by dynamic load, behavior comparison for each load, fracture process, and time necessary for the collapse of the structure.