Seizmička analiza zvonika Katedrale Sv. Duje primjenom metode konačno-diskretnih elemenata : diplomski rad - Šakić, Mia (Sveučilište u Splitu. Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Katedra za teoriju konstrukcija., 2024)
U ovom diplomskom radu prikazana je seizmička analiza sjevernog pročelja zvonika Katedrale Sv. Duje u Splitu korištenjem kombinirane metode konačno–diskretnih elemenata računalnim programom „Y“. Kao referentni događaj uzeta su tri potresa koja su se dogodila u prošlosti: potres u Petrovcu 1979., Campano Lucanu 1980., te South Icelandu 2000. Kao ulazni podatak opterećenja konstrukcije korišteni su zapisi o horizontalnim i vertikalnim ubrzanjima ta tri potresa. Rezultati proračuna prikazani su kroz niz grafičkih prikaza koji prikazuju pomake vrha konstrukcije tijekom simuliranog potresnog djelovanja. This thesis presents the seismic analysis of the northern facade of the bell tower of the Cathedral of Saint Domnius in Split using the combined finite-discrete element method analyzed by the computer program „Y“. Three earthquakes that occurred in the past was taken as a reference event: the earthquake in Petrovac in 1979, Campano Lucan in 1980, and South Iceland in 2000. For those three earthquakes, the records of horizontal and vertical accelerations were used as input data for the structural load. The results of the calculations are presented through a series of graphic displays that show the displacements of the top of the structure during the simulated earthquake action.