Analiza sadržaja izvannastavnih aktivnosti u školskim kurikulumima splitskih osnovnih škola - Žunić, Ivana (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet., 2015)
Moderno doba i užurban način života nameću potrebu za kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena. Posebno se to odnosi na djecu i mlade koji najčešće pasivno provode svoje slobodno vrijeme. Budući da su roditelji dosta vremena zauzeti sa svojim poslom škola treba preuzeti brigu o djeci i osigurati im kvalitetno provođenje vremena izvan redovne nastave, a to se nabolje postiže organiziranjem izvannastavnih aktivnosti. Glavne karakteristike tih aktivnosti su to što ih djeca sami odabiru sukladno svojoj motiviranosti i svojim željama te činjenica da nema brojčanog ocjenjivanja. Za održavanje ovih aktivnosti važno je da motivacija i učenika i učitelja bude visoka, a da učitelji prate rad svakog učenika posebno, što je i cilj suvremene škole i suvremenog kurikuluma koji se temelji na sukonstrukcijskoj paradigmi. Istraživanjem školskih kurikuluma dvadeset splitskih osnovnih škola se utvrdilo da djeca imaju velik izbor izvannastavnih aktivnosti, no ipak dosta tih aktivnosti ima sličan program što sugerira da se na ponudi izvannastavnih aktivnosti još može dosta toga napraviti. Sadržajna analiza izvannastavnih aktivnosti je pokazala da se organizacija istih aktivnosti razlikuje od škole do škole. Modern times and hectic lifestyle impose the need for spending quality free time, especially for children and youth who usually spend their free time passively. Considering the fact that parents spend working most of their time, school should take care of children and provide for them a quality way of spending their free time. The best way of doing so is by organising extracurricular activities. The main characteristics of those activities are children’s free choice, according to their motivation and needs and the fact that there is no numerical evaluation. In order to organize these activities teachers, as well as students, have to be highly motivated. Teachers should also follow the progress of every student individually, which is the goal of contemporary curriculum based on co-constructive paradigm. Analysis of school ...