TRADICIJSKA KULTURA I KNJIŽEVNOST U GRUDSKOM KRAJU - Majić, Željana (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet. Odsjek za hrvatski jezik i književnost., 2014)
U svom završnom radu pisala sam o životu i običajima svog zapadnohercegovačkog sela Grude. Tema me najviše interesirala zbog činjenice da bi znali živjeti, prvo moramo poznavati otkuda dolazimo i što zapravo čini dio nas od kojeg smo i sami nastali. Grude su uistinu ishodište hrvatske duhovnosti i pjesništva poznatih po trudu i molitvi svojih vjernih sluga. Usprkos brojnim nedaćama koje su dotakle Grude, i danas se drže u zajedništvu iako su se naselili diljem zemlje i dalje. U radu sam se dotakla od običaja za vrijeme Božića i Korizme, do legenda, lirskih pjesama i poslovica poznatih u mom kraju. Pomno sam slušala riječi svojih kazivačica, Rajke Majić i Vinke Grizelj koje su mi brižno i s daškom nostalgije kazivale o životu nekad i životu danas. Mladi sve češće gube pojam svojih predaka ne znajući da ako ne poštuješ svoje ne možeš poštivati tuđe, zadržati ono što imaš, a pogotovo ne možeš steći nešto više. Čovjek nije naučen da živi sam. Čovjeka čine njegovi preci i običaji u kojima odrasta i sprema se za životne izazove svakodnevnice uvijek noseći u sebi lice svoga kraja i izmučenih, radničkih ruku majke koja ga je odhranila. In my final thesis I have written about the life and customs of the village Grude that is located in the western part of Bosnia. I found this topic to be interesting because in order to live we must know where we come from and what makes us who we are. Grude is a village that truly is a source of Croatian spirituality and poetry, both of which are known for the effort and prayer of their humble servants. Despite the many hardships, the people of Grude still have a sense of unity and collective, although today they are scattered around the country and even farther. During my research I have dealt with many topics including the customs during Christmas and Lent, legends, lyrical poems and sayings from the area I come from. I have listened carefully to what my narrators Rajka Majić and Vinka Grizelj have told me about the life today and the life as it once was with a hint of nostalgia. ...