VOLONTIRANJEM DO ZAPOSLENJA: UTJECAJ UDRUGA NA PROFESIONALNI RAZVOJ POJEDINCA - Čaljkušić, Stella (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet. Odsjek za sociologiju., 2024)
Volontiranje je aktivnost u kojoj pojedinci dobrovoljno daju svoje vreme, energiju i vještine kako bi pomogli drugima ili doprinosili određenim društvenim ciljevima, bez očekivanja financijske naknade. Ono ima mnoge prednosti, kako za pojedince koji volontiraju, tako i za zajednice u kojima djeluju. Za volontere, ovo iskustvo predstavlja priliku za osobni i profesionalni razvoj. Mogu steći nove vještine, proširiti svoje znanje, razviti empatiju i socijalne vještine, kao i ojačati samopouzdanje. Također je prilika za umrežavanje i stvaranje novih kontakata, koji mogu biti korisni u budućim profesionalnim ili osobnim poduhvatima. Potiče osjećaj zajedništva i odgovornosti, i može inspirirati druge da se uključe u slične aktivnosti, stvarajući lančanu reakciju pozitivnih promjena u društvu. Ono igra ključnu ulogu u rješavanju mnogih izazova, uključujući siromaštvo, obrazovanje, zdravstvo i zaštitu životne sredine. Glavni cilj ovog istraživanja bio je ispitati utječe li, te pomaže li iskustvo volontiranja samim volonterima u pronalasku posla te vrednuju li to i sami poslodavci. U istraživanju je sudjelovalo dvadesetpet sugovornika/-ca u dobi od 29 do 65 godina iz različitih udruga i organizacija za volontiranje. Rezultati su pokazali da je nešto manje od polovice ispitanika započelo volontiranje u mlađim godinama. Većina je saznala za volonterske aktivnosti preko profesora ili prijatelja. Oko polovine ispitanika počelo je volontirati zbog viška slobodnog vremena, dok je nešto više od polovice to učinilo zbog želje da pomognu drugima. Najveći broj ispitanika volontirao je u udrugama za osobe s posebnim potrebama, a nešto manje od polovice u izviđačkim organizacijama. Većina je izjavila da se osjeća ispunjenije kada pomaže drugima. Ipak, više od polovine smatra da volontiranje nije dovoljno cjenjeno prilikom zapošljavanja, dok je samo nekolicina navela da im je volontersko iskustvo pomoglo u pronalaženju posla. Volunteering is an activity in which individuals voluntarily give their time, energy and skills to help ...