Perspektive volontiranja mladih u gradu Splitu: sociološko istraživanje - Čaljkušić, Stella (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet. Odsjek za sociologiju., 2021)
Volontiranje je neprofitabilna aktivnost čija je svrha pomoći drugima i zajednici u cijelosti. Motivacije za volontiranjem su raznovrsne, od napretka u karijeri, društvene koristi do razumijevanja ljudi kojima se pomaže. Mladi predstavljaju velik potencijal za razvoj zajednice i društva, te je važno poticati mlade da što više volontiraju kako bi i sami prepoznali osobne i društvene koristi volontiranja. Cilj ovoga istraživanja je bio ispitati stavove o volontiranju i volonterskim aktivnosti mladih u Splitu. Sudjelovalo je 344 (N=344) punoljetnih mladih Splićana s ciljem ispitivanja njihovih mišljenja o volontiranju, volonterima i motivaciji za volontiranjem. Podatci su prikupljeni on-line anketom te obrađeni u SPSS računalnom programu. Više od polovice ispitanika dosada je sudjelovalo u volonterskim aktivnostima, te su se udruge pokazale kao najčešće mjesto njihovog volontiranja. Više od polovice sudionika smatra volontere osobama koje su zadovoljnije sobom od onih koje ne volontiraju, te se slažu da volontiranje pridonosi rješavanju problema zajednice. U najvećim distribucijama pri pitanju što bi njih osobno moglo motivirati na volontiranje sudionici su izabrali veće vrednovanje, dok su u pitanju o tome kako bi grad Split mogao motivirati mlade da više volontiraju istaknuli veću promidžbu volontiranja u medijima i uvođenje volonterskih sadržaja u odgojno – obrazovne ustanove. Volunteering is a non-profit activity whose purpose is to help others and the community as a whole. Motivations for volunteering range from career advancement, social benefits to understanding people being helped. Young people represent a great potential for the development of the community and society, and it is important to encourage young people to volunteer as much as possible in order to recognize the personal and social benefits of volunteering. The aim of this research was to examine attitudes about volunteering and volunteer activities of young people in Split. 344 (N = 344) adult young people from Split participated with the aim ...