Razmišljanja učitelja o njihovoj ulozi u radu s djecom s poteškoćama u usvajanju čitanja i pisanja - Šimundža, Iva (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet. Odsjek za učiteljski studij., 2015)
Cilj ovoga rada je ispitati razmišljanja učitelja o njihovoj ulozi u radu s djecom s poteškoćama u usvajanju čitanja i pisanja te probleme s kojima se svakodnevno ti učitelji susreću. Učitelji su intervjuirani u školskim učionicama u kojima rade. Svaki razgovor je snimljen diktafonim uz njihov dobrovoljni pristanak i transkribiran anonimno. Rezultati istraživanja ukazuju na potrebu bolje edukacije učitelja o novim znanstvenim saznanjima i dostignućima koje će oni koristiti u radu s djecom. To podrazumjeva cjeloživotno učenje o čijem se značenju u stručnoj javnosti puno govori. Učitelji sami mogu doći do izvora znanja, međutim stručne službe imaju također ulogu pomoći im u prezentaciji novih saznanja. Također se pokazalo kako su učitelji voljni učiti te su nezadovoljni manjkom edukacija u organizaciji škola i/ili ministarstva. Ovo je razumljivo s toga što su to vrlo iskusni djelatnici i u vrijeme njihovog studiranja malo se učilo o disleksiji i disgrafiji. Ovaj rad, koji je napravljen na temelju provedenih intervjua s učiteljima u osnovnoj školi, treba poslužiti kao vjerodostojan prikaz njihovih stavova, viđenja i mišljenja te naglasiti potrebu jednostavnih pisanih materijala koji bi im pomogli u svakodnevnom rješavanju ovih problema kod djece. Goal of this research was to investigate the tutors/teachers opinion about their role in working with children with reading and/or writing problems. . Teachers were interviewed in their classrooms. Every interview was recorded with written consent with a condition that it remains anonymous. Research results show a need for further teacher education on the subject of new scientific discoveries and understanding which should be used in their work with children. This includes a lifelong education. Tutors/teachers can access these new discoveries by themselves, but proffessional services should help them by presenting these new discoveries in this delicate field of work. Through this research it was obvious that teachers are willing to learn more and that they are not ...