OBRAZOVANJE DJECE S POREMEĆAJEM SPEKTRA AUTIZMA - Macut, Ema (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet. Odsjek za pedagogiju., 2019)
Ovaj rad bavi se obrazovanjem djece s poremećajem iz spektra autizma, skupini poremećaja koja se prema Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta nalazi na orijentacijskoj listi vrsta teškoća. Ti poremećaji razvijaju se u ranom djetinjstvu te mogu biti popraćeni lakšim ili težim oblikom intelektualne onesposobljenosti. Dugi niz godina dijagnosticiranje poremećaja autističnog spektra provodilo se na temelju Dijagnostičkog i statističkog priručnika za duševne poremećaje-DSM-IV (1996). Prema njemu neki od poremećaja ovog spektra su klasični autizam ili Kannerov sindrom, Aspergerov sindrom, Rettov sindrom, atipični autizam te dezintegrativni poremećaj u djetinjstvu. Međutim, prema novom izdanju priručnika (DSM-V, 2014), poremećaj autističnog spektra obuhvaća sve navedene poremećaje, osim Rettovog sindroma, te se mjeri prema razini težine poremećaja u što su uključene tri razine. U radu je obuhvaćen detaljan opis spomenutih poremećaja prema DSM-IV klasifikaciji (1996), uključujući njihove simtpome, obilježja, navodne uzroke te učestalost javljanja, popraćen opisima poremećaja navedenim u DSM-V klasifikaciji (2014). Autistična djeca imaju poteškoće u psihičkom razvoju, pogotovo u socijalnoj interakciji i komunikaciji, što otežava njihovu inkluziju u odgojno-obrazovnom sustavu, a kasnije i društvenom životu. Iz navedenih razloga sudionici odgojno-obrazovnog sustava, ponajprije učitelji, odgajatelji i sami roditelji, imaju važnu ulogu u poticanju psihičkog razvoja djece koja se nose s ovim neizlječivim poremećajem. This paper deals with the education of children with autism spectrum disorder , a group of disorders which, according to Ministry of Science, Education and Sports, is listed on the Orientation List of Types of Difficulties. These disorders develop in early childhood and can be followed by various forms of intellectual disabilities. For many years autism spectrum disorder diagnosis was conducted based on the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders- DSM-IV (1996). According to it, some of these ...