Primarna socijalizacija djece rane i predškolske dobi - Lakić, Zrinka (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet. Odsjek za predškolski odgoj., 2017)
U okviru ovog rada provedeno je istraživanje o međugeneracijskom odgoju, odnosno odgajaju li roditelji svoju djecu na način na koji su bili odgajani i sami te hoće li na svoju djecu prenositi one vrijednosti koje su na njih prenosili njihovi roditelji. Kao instrument koristila sam anketni upitnik uz pomoć kojeg su roditelji procjenjivali koliko se slažu odnosno ne slažu s tvrdnjama. Prikupljeni rezultati su potvrdili dvije postavljene hipoteze. Cilj istraživanja je bio utvrditi prenosili se odgoj međugeneracijski odnosno hoće li roditelji koristiti isti način odgoja i prenositi iste vrijednosti na svoju djecu kao što su oni bili odgajani od strane svojih roditelja. Može se zaključiti da će način na koji smo mi odgajani uvelike utjecati na naš odgojni stil te da ćemo vrijednosti koje primimo od svojih roditelja proslijediti dalje na svoju djecu. Važno je naglasiti kako se većina roditelja slaže s tvrdnjom da žele da njihovo dijete ima vlastita uvjerenja i stavove zbog toga što djeca ne bi trebala biti kopija svojih roditelja već bi putem odgoja i socijalizacije trebala postati samostalne i odgovorne osobe. The paper is a research of intergenerational education, more precisely, it is a study of whether parents raise their children in the manner they were once raised themselves and whether values acquired in ones childhood are then passed on to one’s children. The instrument that was implemented is the Likert scale. This was chosen because it aided parents in rating how much they agree or disagree with the claims in the survey that was given to them. The collected results showed the validity of the two proposed hypotheses. The aim of this paper was to affirm whether education is being transmitted in an intergenerational manner, more precisely, whether parents use the same manner of education and upbringing of their children and whether they transmit the values they acquired in childhood to their children in the same manner as their own parents implemented when raising them. It can be assumed that the way one was ...