Super-rezolucija zvučnog signala metodama strojnog učenja - Kovačević-Vranjican, Marin (Sveučilište u Splitu. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Zavod za elektroniku i računarstvo., 2022)
Cilj ovog rada je istražiti modele strojnog učenja razvijene za super-rezoluciju govora i osmisliti način njihove primjene na zvučni signal u realnom vremenu, to jest sa što manjim kašnjenjem. Izrađena su dva ogledna primjera aplikacija koji to postižu. Istražene su značajke 5 modela od kojih su 3 uzastopne inačice gdje zadnja ima najbolje performanse. Prvi model, onaj od kojeg druga dva potiču, temelji se na modelu U-mreže sa rezidualnim vezama. Takva se arhitektura primjenjuje ne samo kod njegovih nasljednika, već i kod nepovezanih modela. Iduća inačica uvodi TFiLM sloj temeljen na LSTM mreži s ciljem da se u skrivenom stanju modela sadrži kontekst proteklog dijela sekvence podataka. To se znanje primijenjuje na daljnju generaciju podataka. Završna inačica TFiLM slojeve mijenja AFiLM slojevima. AFiLM slojevi koriste mehanizam transformatora koji je u novije vrijeme stekao veliku popularnost kod generativnih zadataka. Ova inačica postiže bolje rezultate, a uz to se i brže izvršava jer je pogodnija za paralelnu obradu podataka. Preostali modeli su NU-Wave temeljen na difuzijskom probabilističkom modelu za otklanjanje šuma, metodi čija je vrijednost dokazana kod super-rezolucije slika, i NVSR temeljen na super-rezoluciji u dva koraka: iz mel-spektrograma niske rezolucije u mel-spektrogram više rezolucije i iz mel-spektrograma više rezolucije u valni oblik visoke, to jest ciljne rezolucije. Iako se NVSR pokazao kao model s uvjerljivo najboljim performansama i fleksibilnosti, za potrebe ovog rada zbog pristupačnije implementacije odabrana je U-mreža s AFiLM slojevima. Za sami tok medijskih podataka odabran je WebRTC protokol. Taj je protokol dizajniran za performanse, a to postiže izravnom komunikacijom između klijenata. Da bi osigurao vezu izmedu klijenata, oslanja se na ICE protokol koji pronalazi najbolji put kroz mrežu od jednog klijenta do drugog. Implementirane su dvije aplikacije, monolitna i višeslojna, koje prikazuju primjenu odabranog super-rezolucijskog modela na WebRTC tok podataka. Monolitna aplikacija ...