Razvoj web aplikacije u MERN okruženju - Biočić, Anamaria (Sveučilište u Splitu. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. Zavod za elektroniku i računarstvo., 2021)
Cilj ovog rada bilo je upoznavanje s osnovnim konceptima izrade web aplikacije u MERN okruženju koje uključjue MongoDB bazu podataka, React za izradu klijentskog sučelja te NodeJS i Express za implementaciju serverske strane. Prvi korak bio je proučavanje samih funkcionalnih i nefunkcionalnih zahtjeva koje je aplikacija morala ispuniti. Unutar ovog koraka dani su detaljni opisi zahtjeva i use-case dijagrami svakog korisnika. Drugi korak odnosio se na analizu arhitekture aplikacije koja se sastoji od web sučelja, servera i baze gdje su po prvi put navedene tehnologije koje se koriste kao i sami razlozi zašto su baš te tehnologije izabrane. U tom poglavlju priložen je izgled sučelja. U zadnjem poglavlju prelazi se na samu implementaciju aplikacije koja se podijelila na tri dijela: implementaciju sučelja, implementaciju serverske strane te implementaciju baze podataka. Kod implementacije sučelja objašnjeni su osnovni koncepti React-a potkrijepljeni s dijelovima iz koda, a isto je učinjeno i na serverskoj strani za NodeJS i ExpressJS te na koncu za MongoDB bazu podataka The goal of this diploma thesis was to get acquainted with the basic concepts of web application development in MERN environment, which includes MongoDB database, React for client interface development and NodeJS and Express for server side implementation. The first step was to study functional and non-functional requirements that the application had to meet. Within this step, detailed requirements descriptions and use-case diagrams of each user are given. The second step was to analyze the architecture of the application, which consists of a web interface, server and database, where for the first time the technologies used are listed, as well as the reasons why these technologies were chosen. The user interface is also presented in this chapter. In the last chapter, we move on to the implementation of the application, which is divided into three parts: the implementation of the user interface, the implementation of the server side and the ...