VJERSKI TURIZAM U SINJU : završni rad - Altaga, Žana (Sveučilište u Splitu. Ekonomski fakultet., 2016)
Povijest turizma pokazuje da su vjerska putovanja jedan od najstarijih oblika turizma što je rezultiralo povećanjem znanja o svijetu, što je bio uzrok činjenici da su se ljudi preselili na drugačija mjesta na kojima bi mogli naučiti to jest naslijediti aspekte drugih kultura te i oni sami pronaći nešto o stvarnosti, duhovnosti, samopoštovanju i samoostvarenju. Drugim riječima, ljudska bića su duhovna i traže nematerijalne duhovne veze s više područja. Vjerski turizam postao je važan izvor turističke potrošnje te je nezaobilazan u analizi turističkih putovanja. Prema UNWTO rezultatima 2014. godine 20% putovanja je vjerski motivirano. Vjerski turizam u Hrvatskoj ima veliki potencijal međutim većina sakralnih i povijesno-umjetničkih objekata miruje i nije još u potpunosti izgrađen vjerski turizam kao integralni dio nacionalnog turističkog proizvoda. Grad Sinj je prepoznatljiv po kulturno-povijesnoj baštini i grad kao vjerska destinacija, a ruralni i sportsko rekreativni turizam imaju potencijal za daljnji razvitak. Turizam Sinja nije bio adekvatno zastupljen i predstavljen na stranim tržištima, što pokazuje da se turizmu nije pristupalo na pravi način, jer dolazak stranih gostiju ovisi o turističkim operatorima. Od smještajnih kapaciteta vrste hoteli, u gradu Sinju registrirana su dva hotela, i to hotel Alkar s tri zvjezdice te hotel Matanovi dvori s dvije zvjezdice, kao i pansion Masle s tri zvjezdice, dakle prevladavaju objekti srednje razine kvalitete. Prije nego što se mogu dati neke smjernice za unapređenje vjerskog turizma u gradu Sinju, potrebno je promotriti stanje u cijeloj državi Hrvatskoj i strategije razvoja turizma Republike Hrvatske i strategije kulturnog turizma koji obuhvaća vjerski turizam. Cilj ovog rada je pružiti neke od glavnih smjernica razvoja vjerskog turizma u Sinju te način kako ih sve ukomponirati u jednu cjelinu te nadopuniti statističkim podatcima koji su priloženi u radu. Neke od smjernica za unapređenje vjerskog turizma u Sinju koje su osmišljene u svrhu ovog završnog rada su ...