RAČUNOVODSTVENO PRAĆENJE RASHODA POSLOVANJA NA PRIMJERU PODUZEĆA KONZUM D.D. : završni rad - Lasić, Ivana (Sveučilište u Splitu. Ekonomski fakultet., 2016)
Rashodi su bitan element u poslovanju svakog poduzeća, ponajviše za utvrđivanje rezultata poslovanja, da bi se uvidjela uspješnost poslovanja svakog poduzeća pojedinačno. Zbog navedenog važno je poznavati pojmovno određenje rashoda, kao i vrste, te značajke, način njihova mjerenja i iskazivanja. Cilj ovog rada je objasniti ulogu rashoda u praćenju poslovanja te na primjeru poduzeća Konzum d.d. analizirati rashode i njihovu strukturu kao i utjecaj na rezultat poslovanja. Glavni rezultati ovog istraživanja pokazuju da je praćenje i analiza rashoda neophodna jer utječe na sami rezultat poslovanja. Praćenjem i analizom rashoda na primjeru poduzeća Konzum utvrđeno je kako su rashodi smanjeni i samim time pozitivno utječu na rezultat poslovanja. Expenses are an essential element in the business of each company, mainly for determining the results of operations to be realized business performance of each company individually. Because of this it is important to know the conceptual definition of expenditures, as well as the types and features, the method of their measurement and disclosure. The aim of this paper is to explain the role of expenditure in monitoring operations and on the example of the company Konzum dd analyze expenditures and their structure as well as the impact on the operating result. The main results of this study show that the monitoring and analysis of expenditures necessary because it affects their own business results. Monitoring and analysis of expenditures on the example of the company Konzum found that expenditures were reduced and consequently positive impact on business results.