PRIOPĆAVANJE KLJUČNIH REVIZORSKIH PITANJA REVIZIJSKIH IZVJEŠTAJA ODABRANIH HRVATSKIH LISTANIH DRUŠTAVA : Diplomski rad - Bačić, Petra (Sveučilište u Splitu. Ekonomski fakultet., 2021)
S obzirom da su financijski izvještaji temelj analize poslovanja, odnosno da investitori donose odluke na temelju financijskih izvještaja sve informacije koje se nalaze unutar izvještaja trebaju biti točne i istinite. Sve navedeno bitno je za sami odnos i komunikaciju revizora i menadžmenta. Ovo istraživanje u fokusu razmatranja ima ključna revizijska pitanja. Razvoj Međunarodnih revizijskih standarda doveo je do proširenja izvještaja neovisnih revizora te razvoja novog odjeljka u kojem su navedena ključna revizijska pitanja. Cilj uvođenja ključnih revizijskih pitanja je povećanje razine informativnosti izvješća, ali i osiguravanje bolje komunikacije vrijednosti izvješća na način da se osigurava veća transparentnost revizije koja se obavila, te na način da se korisnikova pozornost usmjeri na ključna pitanja koja su navedena u izvješću. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi je li postoji razlika u broju, detaljnosti ili pak u strukturi ključnih revizijskih pitanja za uzorak poduzeća u 2018., u odnosu na 2017. godinu. Za potrebe istraživanja provela se analiza ključnih revizijskih pitanja iz 72 različita revizorska izvještaja. Provedenim istraživanjem utvrdilo se da ne postoji razlika koja je značajna u broju ključnih revizijskih pitanja. Maksimalan broj ključnih revizijskih pitanja u 2017. godini je bio 8, dok je u 2018. godini maksimalan broj bio 4. Daljnje istraživanje dokazalo je da postoji razlika u broju ključnih revizijskih pitanja u odnosu na mišljenje koje je iskazao revizor, iako se očekivalo da se rezultati neće razlikovati. Zadnji dio istraživanja bio je orijentiran na odnos broja ključnih revizijskih pitanja i djelatnosti koju poduzeća obavljaju. Utvrđeno je da ne postoji razlika koja je značajna statistički. Financial statements are the basic analysis of the business. Investors make decisions based on the financial statements of all information contained within the report should be accurate and true. All of the above is important for the relationship and communication between the auditor and ...