ANALIZA UTJECAJA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA U SITUACIJI FINANCIJSKE KRIZE : Završni rad - Kalac, Matea (Sveučilište u Splitu. Ekonomski fakultet., 2018)
Koncem 2008. financijska kriza proširila se svijetom i uzdrmala ekonomiju. Kriza je pokrenuta slomom tržišta drugorazrednih hipoteka u Sjedinjenim Američkim Državama. Među zemljama pogođenim krizom našao se i Island. Bila je to zemlja koja je kroz povijest, gledajući stanje gospodarstva, imala siromašniji životni standard te ovisila o uvozu. Na početku 90-ih godina prošlog stoljeća gospodarski plan se značajno promijenio, točnije uveden je slobodno fluktuirajući tečaj islandske krune. Nakon siromaštva u državi, Island je postao bankarsko i financijsko središte koje ima visoku kvalitetu života. Kako je na međunarodnom financijskom tržištu došlo do kreditnog sloma banaka bilo ih je neophodno sanirati i stvoriti novi sektor bankarstva. MMF odobrio je paket pomoći ali osim toga bila je potrebna pomoć i ostalih država. Uvedene su i jače kapitalne kontrole radi osiguranja sredstava rezidenata. Valuta se stabilizirala, a dug je MMF-u vraćen u zadanom roku. Island se oporavio, a za manje od deset godina postao je jedan od središta bankarstva u Europi. In the and of 2008 financial crisis expand the world and shaken the economy. The crisis was triggered by a breakdown of the subprime mortgage market in the United States. Among the crisis affected countries was Iceland. It was a country that has been through history, looking at the state of the economy, had a poorer living standard dependent on imports. At the beginning oft he 90s od the last century the economic plan has changed significantly, the free floating course of the Icelandic krona was introduced. After poverty in the state, Iceland became a banking and financial center which has a high quality of life. As there has been a credit crunch on the international financial market there was a need to repair and create a new banking sector. The IMF approved financial package but in addition, they needed assistance from other countries. They introduced stronger capital controls to ensure the funding of residents. Currency stabilized and the debt to the IMF is back on ...