POUČAK RJEŠENJA ISLANDSKE BANKARSKE KRIZE ILI NEMOGUĆNOSTI ALTERNATIVE : završni rad - Maleš, Lucija (Sveučilište u Splitu. Ekonomski fakultet., 2016)
Island je kroz velik dio svoje prošlosti, ekonomski gledajući, bio siromašnija zemlja Europe ovisna o uvozu. Povlačenjem države iz gospodarstva početkom 90-ih godina prošlog stoljeća došlo je do značajnih promjena na gospodarskom planu. U tom je periodu na snazi bila liberalizacija financijskog tržišta te je uveden slobodno fluktuirajući tečaj islandske krune. Od siromašnije zemlje Island je postao financijsko i bankarsko središte s visokom kvalitetom života. Banke su se privatizirale, a financijski sektor je ojačao. Krediti su postali dostupni apsolutno svima i zemlja je živjela u blagostanju. No, na međunarodnom financijskom tržištu došlo je do kreditnog sloma i potpunog zamrzavanja. Kriza se proširila i na ostala svjetska gospodarstva te nije zaobišla ni Island. Nakon sloma banaka koje su zapravo bile glavni uzročnik za nastalu situaciju, neophodan potez bila je njihova sanacija i stvaranje novog bankarskog sektora. Banke su podijeljene na nove i stare i krenula je obnova. Nakon restrukturiranja banaka Island je očigledno trebao pomoć ostalih zemalja. Uvedene su kapitalne kontrole kako bi se osigurala sredstva rezidenata. Stabilizirana je valuta, a dug MMF-u se vraća u predviđenom roku. Zemlja se oporavila ali potrebno je još vremena da se vrati u stanje prije krize. Iceland through a large part of his past, economically speaking, was a poor European country, dependent on imports. Pulling the country out of the economy at the beginning of the 90s of the last century there have been significant changes in the economic field. At that times, effective liberalization of financial markets and introduced floating exchange rate of Icelandic krona. From poorer country Iceland has become a financial and banking center with a high quality of life. Banks were privatized and the financial sector has strengthened. Loans have become available to absolutely everybody and the country has lived in prosperity. However, the international financial market is experiencing a credit collapse and complete freezing. The crisis has ...