PROMET I TURIZAM: RAZVOJNI PROBLEMI I POTENCIJALI : Završni rad - Goleš, Ante (Sveučilište u Splitu. Ekonomski fakultet., 2017)
Povezanost prometa i turizma proizlazi iz same definicije turizma u kojoj se istiĉe postavka "putovanje izvan mjesta stalnog boravka", odnosno to putovanje nebi bilo moguće bez korištenja prometa. Promet je spojnica emitivnog i receptivnog trţišta. Neka prometna sredstva,putovanje i doţivljaji na njima sami po sebi spadaju u turistiĉko iskustvo. Promet na turizam utjeĉe savladavanjem udaljenosti tj. omogućavanjem putovanja u turistiĉke svrhe.Što je prometna infrastruktura je razvijenija a prometne veze brojnije to su i mogućnosti razvitka turizma puno veće.Turizam utjeĉe na promet putem intenzivnije izgradnje i modernizacije prometne infrastrukture, kapaciteta prometnih sredstava, uvoĊenjem novih oblika organizacije prometa sve zbog novonastalog porasta broja putnika i tereta. Oblici prometa koji imaju najvaţniji utjecaj na turizam su zasigurno cestovni oblici zbog svoje elastiĉnosti tj. vlastitog odabira trenutka polaska, zaustavljanja i sliĉnih obiljeţja. Zatim slijedi zraĉni promet, posebice vaţnu ulogu u današnje vrijeme igraju niskotarifne zraĉne linije. Vodeni i ţeljezniĉki promet su takoĊer znaĉajni ali ne u tolikoj mjeri. Promet i turizam u svom meĊusobnom razvoju i djelovanju proizvode i neke negativne posljedice po ĉovjeka i okoliš. Vrlo vaţno pitanje je njihovo usklaĊivanje i budući razvitak u skladu s naĉelima odrţivog razvoja. Odrţivi razvoj podrazumijeva odrţavanje odreĊene ravnoteţe izmeĊu potrebe za vlastitim poboljšanjem i razvitkom te s oĉuvanjem prirodnih izvora i ekosustava za buduće generacije. The link between transport and tourism comes from the very definition of tourism, which highlights the postulate "travel out of the place of permanent residence", meaning that it is impossible to travel without using the transport. Transport is connector between emissive and receptive market. Some means of transport, travel and travel experiences by itself belong in a tourist experience. Transport effects on tourism by overcoming the distance, i.e. allowing traveling for tourist purposes. The more ...