I formødrenes fotspor - Mahttaráhkkuid bálggái: En studie av hornluen som en sjøsamisk tradisjon - Persen, Heidi (Universitetet i Sørøst-Norge, 2019)
I formødrenes fotspor, en studie av hornluens som en sjøsamisk duodjitradisjon, er skrevet i forbindelse med studiet Master i design og kunst og håndverk. utgangspunkt i sjøsamisk kultur og duodji- samisk håndverk. Min interesse for duodji som fag og som tradisjon, har inspirert til dette arbeidet. Som gjenstand for det skapende arbeidet har mitt søkelys vært rettet mot en tradisjon fra tidligere tider, den samiske «hornluen», der det har vært et brudd i denne tradisjonen. Målet har vært å få kunnskap om hornluens tidligere tradisjon på kysten av Finnmark og skape bevissthet om tradisjon og regler i tradisjonen. Med bakgrunn i litteratur, bilder og undersøkelse av gjenstander har jeg gjort mitt eget skapende arbeid der hornluen har blitt rekonstruert og kopiert. Problemstillingen er: Hvordan kan rekonstruksjon og kopiering av hornluen bidra til kunnskap om spillerom i tradisjon og hvilken betydning har denne kunnskapen i tradisjonsoverføring? Med bakgrunn i teori om tradisjon og spill i tradisjon har jeg utforsket grensegangen mellom tradisjon og endring. Undersøkelsen er gjort med basis i etnografisk metode og forskning i eget skapende arbeid. Jeg har undersøkt hornluens tradisjoner i Finnmark generelt, men med særlig oppmerksomhet på to områder, Alta og Nordkapp. Stedene er valgt på bakgrunn av min personlige tilknytning. Med kunnskap fra undersøkelse av ulike kilder og gjenstander, har undersøkelsen blitt praktisk med mange utprøvinger. Undersøkelsen har derfor resultert i 8 hornluer, et luehorn i skinn og en lue som viser bruddet med hornluens tradisjon. Dette arbeidet er dokumentert gjennom bilder og tekst. Gjennom denne undersøkelsen har jeg fått kunnskap om tradisjonen og hvilke regler i tradisjonen som kan gjelde innen hornluens tradisjon. Innenfor det didaktiske har jeg reflektert over hvilken betydning mine kunnskaper har i overføring av tradisjon.