Næringsutvikling, innovasjon og attraktivitet Nordland - Vareide, Knut; Storm, Hanna Nyborg (Telemarksforsking, 2011)
Nordland har nå hatt befolkningsvekst i tre år på rad. Det skyldes dels at innvandringen til Nordland har økt, i likhet med resten av landet. Nordland har også hatt en reduksjon i netto utflytting til andre fylker. Det har faktisk ikke vært lavere netto utflytting fra Nordland på mange år. Det er de mest perifere kommunene som har fått en overraskende forbedring i befolkningsutviklingen de siste årene. Arbeidsplassutviklingen i Nordland er samlet sett omtrent middels i 2010. En del av de fiskeriavhengige kystkommunene har imidlertid fått en sterk vekst i antall arbeidsplasser i næringslivet de siste to årene. Salten, som tidligere har vært en vekstregion, har hatt nedgang i antall arbeidsplasser fra 2007 til 2010. Utdanningsnivået i befolkningen i Nordland er lavt. Det er bare Hedmark og Oppland som har lavere andel personer med minst tre år høyere utdanning av den sysselsatte befolkningen. Når det gjelder utdanningsnivå i næringslivet er Nordland helt sist av fylkene. Bedriftenes utvikling analyseres i NæringsNM, som måler bedriftenes lønnsomhet, vekst og nyetableringer. Nordland er nummer 11 av 19 fylker i 2010, samme plass som i 2009. Dette plasserer fylket så vidt under middels av fylkene. Det er en kraftig forbedring fra årene 2000-2008, da Nordland som oftest var å finne blant de fire dårligste fylkene. Det som er spesielt i 2010 er at det er de litt perifere regionene som har hatt sterk framgang. Regioner på Helgeland har hatt sterk framgang og har nesten sensasjonelt gode plasseringer i årets NæringsNM. Salten gjør dessverre det uvanlig dårlig. Ettersom Salten er den største regionen trekker det hele fylket ned. Innovasjon i næringslivet er også målt i denne rapporten, på bakgrunn av tall fra SSBs innovasjonsundersøkelse. Næringslivet i Nordland har samlet sett forholdsvis lite innovasjon, men næringslivet i Ofoten og Salten er mer innovativt enn middels blant regionene i landet. I det siste kapitlet brukes Attraktivitetspyramiden som modell for å beskrive utviklingen. I Attraktivitetspyramiden forklares ...