Upotreba povratnog inženjerstva za usadivu protetiku s konstrukcijom pomoćnih naprava - Adamić, Katarina (Sveučilište u Rijeci. Tehnički fakultet. Zavod za konstruiranje u strojarstvu. Katedra za konstruiranje i precizno inženjerstvo., 2021)
Budući da je današnji stil života karakteriziran smanjenom razinom tjelesne aktivnosti te nepravilnom prehranom, ono dovodi do sve češćih problema sa zglobovima gdje se počinju razvijati razne bolesti. To se događa jer kosti i njihove poveznice, tj. zglobovi sami za sebe prenose najviše opterećenja radi svoje fleksibilnosti i imaju ključnu ulogu u kretnji tijela. Pojavom tih bolesti počela su se i razvijati rješenja kojima je omogućena zamjena zglobova umjetnim zglobovima, odnosno implantatima. U ovom radu opisan je zglob kuka kao zglob koji je bio okosnica u povijesti ortopedije u području medicine. Totalnom endoprotezom kuka zamjenjuje se dio oštećenog zgloba i pacijentima se omogućuje bolja pokretljivost. Nadalje, izrađen je nosač koji je svojim dimenzijama i karakteristikama omogućio precizno 3D skeniranje umjetnog kuka. Analizirane su prednosti i nedostaci koncepata i postavljena su rješenja za pojedini koncept. Nosač se sastojao dijelom od printanih komponenti, koje su izrađene od polimera, a dijelom od aluminijskih profila kao nosivih dijelova konstrukcije. Kvaliteta printanih komponenti ovisila je o vrsti materijala i o vrsti printera za precizniju izradu. Uzimajući u obzir sve prijedloge, razmatrajući moguće izazove, izrađeni nosač je zadovoljio sve konstrukcijske zahtjeve. Considering that today's way of life is characterized by a lack of physical activity together with an unhealthy diet, joint problems are becoming ever more common. New illnesses started developing because the bones and joints, which connect the bones together, have to withstand more pressure due to their flexibility and their key role in body movement. With the emergence of such illnesses, solutions for them also started appearing, some of which allow for joints to be replaced with artificial joints i. e. implants. In this work the hip-joint is described, as it has been, historically, very important in orthopaedic medicine. With a total endoprosthesis of the hip it is possible to replace a part of the damaged joint which results in ...