CAM programiranje CNC alatnih strojeva - Đumbir, Ivan (Sveučilište u Rijeci. Tehnički fakultet. Zavod za industrijsko inženjerstvo i menadžment. Katedra za proizvodnu opremu i robotiku., 2021)
CAM software je jedan vrlo koristan i moćan alat za programiranje CNC alatnih strojeva. Omogućuje nam brzo i jednostavno programiranje i lagano ispravljanje grešaka ako dođe do njih. Program nam nudi pregled video simulacije obrade tako da možemo predvidjeti i preventivno djelovati na neku pogrešku te tako spriječiti kolizije alata. CAM software često dolazi u paketu sa CAD sustavom što nam omogućuje da sami nacrtamo 3D model proizvoda čiju ćemo obradu kasnije isprogramirati. U prvom dijelu ovog rada govori se o vrstama programiranja CNC alatnih strojeva te o njihovim prednostima i nedostatcima. Za svaku se vrstu programiranja ističe njezina primjena i mogućnost pojavljivanja pogrešaka. Zatim se opisuju CAD i CAM sustavi te njihova povezanost kao i njihovi glavni elementi. Na kraju poglavlja o CAD/CAM sustavima daje se riječ o programu kojeg ću koristiti za rješavanje zadatka ovog rada, to je Autodesk Inventor Professional. Nakon crtanja i programiranja te obavljanja posla na softveru, obrada će se nastaviti na laboratorijskoj glodalici. Prema tome sljedeće poglavlje govori o glodalicama, vrstama glodanja, parametrima rezanja pri glodanju te podjeli glodalica i vrstama alata za glodanje. Na kraju poglavlja se daju karakteristike laboratorijske glodalice Bridgeport VMC560/22. Nakon teorijskog dijela rada slijedi onaj praktični. U sljedećem poglavlju opisuje se praktični dio crtanja 3D modela i programiranja NC koda za izradu stalka za olovke. Temeljito se opisuje crtanje CAD modela i CAM programiranje alatnog stroja korak po korak. Cijeli rad je popraćen slikama i shemama koje dodatno opisuju i pojašnjavaju teorijsku problematiku i dodatno prikazuju praktični dio rada. Na kraju rada se nalaze i prilozi sa nacrtima i popisima alata i operacija za izradu stalka za olovke. CAM software is one useful and powerful tool for programming CNC machine tools. It allows us to program quick and easy and to easily correct errors if they occur. The program offers us an overview of video processing simulation so that we can ...