Analiza tro-dimenzionalne sekcije i upute za izradu profila i uzdužnih nosača korištenjem FORAN brodograđevnog programa - Čuka, Krešimir (Sveučilište u Rijeci. Tehnički fakultet. Zavod za brodogradnju i inženjerstvo morske tehnologije. Katedra za tehnologiju i organizaciju brodogradnje., 2020)
U ovom završnom radu koristio se kao primjer brod Rapske plovidbe sa svom njegovom dokumentacijom, tehničkim opisom i 3D modelom. U kratko su opisani sami brod i klasifikacija te klasifikacijski nacrti, ali cilj ovog završnog rada je bio objasniti fazu modeliranja do koje se dolazi poslije klasifikacijskih nacrta. U natuknicama je objašnjeno čitanje nacrta klase. Pokazane su osnovne funkcije u FORAN-u koje služe za 3D modeliranje te je napravljen i primjer izrade profila i uzdužnih nosača uz pomoč ilustracija i jasnog opisa tako da budući korisnik može relativno brzo primijeniti isto. Također, svi elementi izabrane sekcije su raščlanjeni u pripadajuče međuproizvode u napravljenoj DFP tablici. In this final paper an example of the ship of Rapska plovidba is used with its documents, technical description and 3D model. The ship itself is briefly described and classified by classification drawings, but the aim of this final paper was to explain the modeling phase that occurs after the classified drawings. A reading of the draft class was published in the entries. The basic functions are shown in FORAN that are used for 3D modeling and also an example was made for making profiles and longitudinal girders with the help of illustrations and a clear description so that the user can quickly apply the same. Also, all elements of the selected section are broken down into the corresponding intermediates in the created DFP table.