Pregled razvitka Ro-Ro brodova - Flego, Enio (Sveučilište u Rijeci. Pomorski fakultet. Zavod za nautičke znanosti., 2021)
Razvoj Ro-Ro brodova traje u kontinuitetu već više od 180 godina. Svoj povijesni razvoj započinje u Škotskoj gdje se pojavio prvi trajekt koji prevozi Ro-Ro teret, u ovom slučaju željezničke vagone. Ro-Ro brodovi razvijaju se usporedno s integralnim i multimodalnim prijevozom jer su i oni sami dio ovog tipa transporta. U 60-im godinama prošlog stoljeća dolazi do uspostavljanja velikog broja kratkih linija na području Sjevernog i Baltičkog mora, koje se danas nastoji ponovno oživjeti. Prednosti Ro-Ro brodova u početku su bile vidljive na kraćim relacijama no naknadno ih pokazuju i dugim relacijama. Najniža visina troškova po jedinici tereta u usporedbi sa drugim sustavima kao prvenstvena prednost Ro-Ro tehnologije omogućena je dobrim prekrcajnim normama te se danas uspješno kombinira sa drugim tehnologijama. Isključiva namjena Ro-Ro brodova je prijevoz tereta na kotačima. U uvodnom dijelu rada autor analizira i interpretira te opisuje razvoj Ro-Ro brodova kroz pojedina povijesna razdoblja, a zatim opisuje suvremeni Ro-Ro brod i njegove osnovne karakteristike. U drugom dijelu rada autor provodi analizu prometa Ro-Ro brodova na Jadranu u posljednjih 5 godina. Vezano uz to autor nudi pojedine zaključke i prijedloge. U posljednjem dijelu rada (Zaključak) dana su zaključna razmatranja o temi. The development of Ro-Ro ships has been going on continuously for more than 180 years. Its historical development begun in Scotland where the first ferry carrying Ro-Ro cargo is primarily applied, and in this case railway wagons. Ro-Ro ships are being developed parallel with integrated and multimodal transport because they themselves are part of this type of transportation. In the 1960s, a large number of short lines were established in the North and Baltic Seas, which are now being revived. The advantages of Ro-Ro boats were initially visible on shorter distances, but later they also showed them on long distances. The lowest cost per unit of cargo compared to other systems as a primary advantage of ro - ro technology is ...