Značaj i uloga transporta i prometa u gospodarskim sustavima - Ćosić, Manuel (Sveučilište u Rijeci. Pomorski fakultet. Zavod za logistiku i menadžment u pomorstvu i prometu., 2020)
Završni rad pod naslovom „ Značaj i uloga transporta i prometa u gospodarskim sustavima“ opisuje promet i njegovu ulogu u gospodarskim sustavima kao i sam prijevoz dobara ili usluga. Definirano je kako promet utječe na gospodarstvo općenito kao i na gospodarstvo u Republici Hrvatskoj. Dano je i objašnjenje kakav on ima utjecaj na turizam te kakav utjecaj ima globalizacija na sami promet. The final paper entitled "Significance and role of transport and communication in economic systems" describes transport and its role in economic systems as well as the transport of goods or services. It is defined how traffic affects the economy in general as well as the economy in the Republic of Croatia. An explanation is given of the impact it has on tourism and the impact globalization has on transport itself.