Logistički operatori - Ivković, Sara (Sveučilište u Rijeci. Pomorski fakultet. Zavod za logistiku i menadžment u pomorstvu i prometu., 2019)
U ovom radu je provedena analiza logističkih operatora kao pružatelja logističkih usluga. U skladu s tim pobliže je objašnjena logistika kao znanost koja pridonosi u radu logističkog operatera i njene sve bitnije komponente poput logističkih lanaca, logističkog sustava i sl. Pomoću metode deskriptivne analize definiran je pojam i uloga logističkog operatora, poslovi logističkog operatora i evolucija špeditera u logističkog operatora. Za sami kraj objašnjena su moguća logistička rješenja u pružanju logističke usluge od strane logističkih operatera u budućnosti, te je zaključak ovog rada da bez logističkih operatera ne bi funkcionirali brojni uslužni i trgovinski servisi koji svakodnevno pružaju za život bitne usluge korisnicima. This paper analyzes logistic operators as logistics service providers. Accordingly, logistics is explained in more detail as a science that contributes to the work of the logistics operator and its increasingly important components such as logistics chains, logistics system, etc. The concept and role of the logistics operator, the jobs of the logistics operator and the evolution of the freight forwarder in the logistics are defined by the method of descriptive analysis. operators. At the very end, the possible logistics solutions in the provision of logistics services by logistics operators in the future are explained, and the conclusion of this paper is that without logistics operators, many customer services and trade services that provide essential customer services for life would not function.