Strateški pristup standardima rada u hotelijerstvu Hrvatske - Rupčić, Daniela (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2017)
Zbog sve veće konkurencije, a i zahtjevnijih i složenijih potreba i očekivanja gostiju kvaliteta usluge čini temelj egzistencije na turističkom tržištu. Sustav potpunog upravljanja kvalitetom uključuje organizacijske strukture, postupke i procese, te resurse i odgovornosti potrebne za ostvarenje unaprijed utvrđenih ciljeva. U današnje vrijeme veoma je bitno naglasiti važnost korištenja standarda rada u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. U posljednjim godinama hotelska poduzeća standarde rada personaliziraju prema kategorizaciji hotela te prema segmentu gostiju koje primaju. Kadrovi danas čine glavni čimbenik za postizanje visoke razine kvalitete usluga. Međutim, i oni moraju imati određene standarde ponašanja, rada i odnosa prema gostima. Kadrovski standardi zaposlenicima određuju načine ponašanja na hotelskom radnom mjestu. Zaposlenici su oni koji imaju direktan odnos s gostom te ukoliko je taj odnos „kvalitetan“, odnosno ukoliko je pružena hotelska usluga kvalitetna, potrebe, želje i očekivanja gosta će se lakše zadovoljiti te će samim time on postati lojalan gost. Ovaj diplomski rad detaljnije objašnjava važnost kadrovskih standarda te su oni sami prikazani na primjeru jednog od luksuznijeg hotela Kvarnerske rivijere, hotela „Navis“.