Uloga društvenih mreža u turizmu - Piknjač, Danko (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2017)
Ubrzanim razvojem interneta krajem 20. stoljeća, uslijedile su mnoge promjene što je omogućilo pojavu društvenih mreža. Razvoj društvenih mreža počinje 1997. godine osnutkom stranice SixDegrees.com, koja je otvorila vrata ostalim društvenim mrežama poput Friendster-a, MySpace-a, Ryze.com, Xing –a i mnogim drugima. Među mlađim generacijama, gotovo da i ne postoji osoba koja se barem jednom dnevnom ne prijavi na neku od društvenih mreža, stoga ne čudi činjenica da su one postale snažan alat za promociju i oglašavanje u svim djelatnostima, pa tako i u turizmu. Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare i Tripadvisor samo su neke od društvenih mreža koje se mogu koristiti za komunikaciju sa turistima, a sve u svrhu maksimizacije poslovanja. Cilj ovog diplomskog rada je ukazati na sve pozitivne strane korištenja društvenih mreža u turizmu, ali i upozoriti na greške koje se mogu pojaviti tijekom korištenja istih. Informacije više ne tražimo sami, već one traže nas. Isto tako, mi više ne tražimo usluge i proizvode, nego oni traže nas, pa bi svaki turistički djelatnik trebao dobro razmisliti o početku korištenja društvenih mreža.