ESG i ulaganja globalnih hotelskih brandova - Gajić, Anđela (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2024)
Ovaj rad se bavi problematikom utjecaja hotelskih poduzeća i turističkog sektora u promicanju održivog turizma kroz odgovorno upravljanje resursima i smanjenje emisije stakleničkih plinova. Rad je koncipiran kroz prikaz postavljanja standarda u svijetu i Hrvatskoj s posebnim fokusom na Amadria Park Solaris grupaciju. Posebna pažnja posvećena je analizi mjera koje poduzeća mogu poduzeti kako bi smanjila negativan utjecaj na okoliš, poput optimatizacije potrošnje energije, korištenja obnovljivih izvora te smanjenje otpada. Također se analizira uloga zaposlenika i menadžmenta u implementaciji održivih praksi, naglašavajući važnost edukacije i svijesti o zaštiti okoliša. Pored toga, bitno je naglasiti kako osim zaposlenika, značajan utjecaj u očuvanju pridonose i sami gosti koje je bitno osvijestiti kako svojim boravkom i postupcima mogu pridonijeti u promicanju održivog turizma. Cilj ovog rada je prikazati kako ESG principi mogu unaprijediti održivost i odgovornost poslovanja kao i omogućiti tvrtkama da odgovore na izazove koje donose klimatske promjene. U radu se koriste kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja čime se osigurava sveobuhvatna analiza problematike. This paper addresses the issue of the impact of hotel companies and the tourism sector in promoting sustainable tourism through responsible resource management and the reduction of greenhouse gas emissions. The paper is structured around an overview of the establishment of standards globally and in Croatia, with a particular focus on the Amadria Park Solaris group. Special attention is given to analyzing the measures that companies can take to reduce their negative environmental impact, such as optimizing energy consumption, using renewable resources, and reducing waste. The role of employees and management in the implementation of sustainable practices is also analyzed, emphasizing the importance of education and awareness regarding environmental protection. Additionally, it is important to highlight that, apart from employees, guests ...