Utjecaj ekonomske krize na razvoj turizma u Republici Hrvatskoj - Barišić, Ivana (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2016)
U ovom se završnom radu razrađuje aktualna tema Utjecaja ekonomske krize na turizam u Republici Hrvatskoj. Da bi mogli pobliže shvatiti odabranu temu, kroz rad je objašnjen pojam turizam te sami njegov povijesni razvoj, a kasnije je turizam obrađen kroz ekonomski aspekt da bi se utvrdili troškovi i koristi ekonomskog razvoja turizma. Za shvaćanje krize, dalje su korišteni pojmovi kao što su monetarna politika, njeni instrumenti i monetarna politika u Hrvatskoj kao i utjecaj krize na nju. Nakon općih objašnjenja navedenih pojmova, razmatrana je kriza, dakle sama definicija i uzrok krize, zatim kriza koja se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama 2007. godine te ekonomska kriza u Hrvatskoj. Taj je dio posebno obrađen da bi se razjasnio utjecaj ekonomske krize na turizam u Republici Hrvatskoj. Analizirao se bruto domaći proizvod kao najvažniji makroekonomski indikator te njegov udio u turizmu. U drugom su pak podnaslovu obrađene određene analize, znači turističkih dolazaka i noćenja, odabranih županije te glavnih emitivna tržišta. Nakon toga ukratko je opisana situacija u Grčkoj i Španjolskoj.