Glamping u Hrvatskoj - Obradović, Romana (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2018)
Tema završnoga rada je Glamping u Hrvatskoj, odnosno kroz rad se analizira sadašnje stanje istoga u Hrvatskoj. Cilj istraživanja je navedenom analizom uvidjeti gdje se Hrvatska nalazi kada je europski glamping u pitanju. Obilježja i značajke kao i pojmovi vezani uz temu glampinga se detaljnije obrađuju u trećem, četvrtom i petom poglavlju. Sama analiza sadašnjega stanja hrvatskoga glampinga je opsežnija kroz šesto i sedmo poglavlje gdje se detaljnije navode karakteristike istoga unutar države. U osmom poglavlju se navode vodeće glamping destinacije na razini Europe kako bi se stekla šira slika glampinga općenito te služi kao predočenje standarda vezanih uz glamping turističku ponudu u različitim europskim zemljama. O suvremenim trendovima koji se vezuju uz sami glamping na globalnoj razini opsežnije se govori u devetom poglavlju. U istome se poglavlju ujedno ukazuje i na bližu budućnost glamping ponude te potrebe suvremenih glampista koje postaju popularnije i traženije na globalnog razini. Svrha završnoga rada je probuditi svijest o važnosti postojanja i razvoja glamping ponude u Hrvatskoj. Također se kroz rad želi ukazati na ponudu konkurenata i vodećih glamping destinacija u Europi koju bi trebalo slijediti ili čak nadmašiti u svrhu povećanja konkurentnosti hrvatske glamping ponude.