Turistička potrošnja i urbani turizam - Kapusta, Ana - Marija (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2018)
Turistička potrošnja se definira kao sveobuhvatna potrošnja turista od polaska do dolaska u turističku destinaciju, potrošnja za sve usluge, kako materijalne tako i nematerijalne. Turistička potrošnja uvjetovana je željama, motivima te potrebama pojedinaca te tako prerasta u više osim samog opuštanja i zabave, turisti se žele povezati sa destinacijom, njenom poviješću, umjetnošću i stilom života. Upravo je zbog toga u ovom diplomskom radu pojmovno razrađena turistička potrošnja i urbani turizam sa naglaskom na grad Zagreb te grad Beč te je provedeno sekundarno istraživanje na temu adventa kao vrste manifestacijskog turizma. Detaljno je razrađeno upravljanje turističkim događajima zbog sve aktivnijih i zahtjevnijih gostiju koji traže raznolike sadržaje koji mogu zadovoljiti njihove potrebe. Također, spominje se i urbani turizam spomenutih gradova kao i sami događaj (advent) kao uvod u provedeno istraživanje. U posljednjem dijelu rada prije zaključka, provedeno je istraživanje adventa u gradu Zagrebu te Beču s ciljem prikupljanja podataka o dolascima turista u vrijeme održavanja manifestacija, o turističkoj potrošnji i prihodima te je objašnjena SWOT, PEST te benchmarking analiza kao primjeri koji bi mogli koristiti događajima u budućem razvoju.