Upravljanje troškovima u odjelu hrane i pića - Milovan, Ivan (Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu., 2018)
U svim djelatnostima i aktivnostima kojima se čovjek bavi, da bi se bilo koji oblik određenog rezultata postigao mora nešto utrošiti, odnosno potrošiti. Sredstva možemo definirati kao bilo koji oblik imovine koja se koristi da bi se obavljala određena djelatnost. Imovina predstavlja pokretna i nepokretna dobra i prava vlasništva pravne ili fizičke osobe, koja se mogu izraziti u novcu. Da bi razumjeli sami trošak, moramo razumjeti i pojmove: utrošak, rashod i izdatak. Definicije koje najbolje obuhvaćaju i definiraju pojam troška navode kako troškovi predstavljaju vrijednosno izražene utroške rada, stalne i tekuće imovine, energije, tuđih usluga i sl., koji nastaju u procesu proizvodnje radi stvaranja učinaka, a u skladu su s ciljem, svrhom i zadacima poslovanja. Ako proučimo definiciju ugostiteljske djelatnosti, možemo utvrditi kako se ugostiteljska djelatnost sastoji od četiri djelatnosti koje se u njoj objedinjavaju: usluge prehrane, usluge pića i napitaka, usluge smještaja i usluge cateringa. Odjel hrane i pića (eng. Food and Beverage Departament) u ovom pogledu može obuhvaćati tri djelatnosti: usluge prehrane, usluge pića i napitaka, usluge cateringa, ali ovisno o vrsti ugostiteljskog objekta on može biti i puno složeniji. Obzirom da je odjel hrane i pića dio ugostiteljskog objekta hotel, on se vodi standardima izvještavanja za hotelsku industriju. Standardi izvještavanja u hotelijerstvu (eng. Uniform System of Accounts for the Lodging Industry – USALI) predstavlja općeprihvaćeni standard praćenja rezultata poslovanja u svjetskom hotelijerstvu koji je namijenjen menadžerima, vlasnicima, investitorima te financijskim institucijama. S druge strane, individualni restorani su samostalne jedinice te upotrebljavaju Standarde izvještavanja u restoraterstvu (eng. Uniform System of Accounts for Restaurants – USAR) koji predstavljaju standarde izvješćivanja u svjetskom restoraterstvu kroz jedinstvenu metodološku osnovicu za evidentiranje i iskazivanje poslovnog rezultata. Pokazatelji uspješnosti su upravljački signali ...