Opažljivost usredotočene svjesnosti i privatna samosvijest : analiza samoprocjene i procjene drugih - Nikolić, Marija (Sveučilište u Rijeci. Filozofski fakultet. Odsjek za psihologiju., 2024)
Usredotočena svjesnost smatra se internaliziranim konstruktom, što znači da se odnosi na procese koji se događaju unutar pojedinca, odnosno na procese koji nisu u velikoj mjeri dostupni vanjskom opažaču za procjenu. Zbog njene suptilne prirode, zanimljivo je ispitati kako nas drugi vide te kako sami sebe vidimo. U ovom istraživanju ispitivala se povezanost samoprocjene i procjene dugih (SOA, engl. Self-Other Agreement) i uzimala se u obzir vrsta odnosa u kojoj su ispitanici (poznanici/prijatelji/romantični partneri). Također se ispitivala opažljivost usredotočene svjesnosti i njezinih faceta te njezina povezanost s privatnom samosviješću. U istraživanju je ukupno sudjelovalo 182 ispitanika raspona dobi od 18 do 32 godina. Rezultati su pokazali nisku pozitivnu povezanost samoprocjene i procjene drugih usredotočene svjesnosti, te je pronađena i statistički značajna razlika u povezanosti samoprocjene i procjene prijatelja i romantičnih partnera. Procjena partnera se statistički značajno više slagala sa samoprocjenama nego procjena prijatelja. Slaganje samoprocjene i procjene variralo je i za facete i za procjenitelje (poznanike/prijatelje/ romantične partnere). Potvrđen je glavni efekt vrste facete na opažljivost te je najopažljivija faceta bila Opisivanje, a najmanje opažljiva Neprosuđivanje. SOA se većinski preklapao s rezultatima opažljivosti te je on u pravilu bio veći što je faceta bila procijenjena više opažljivom i obrnuto. Nije potvrđena statistički značajna povezanost SOA-e i privatne samosvijesti. Dobiveni rezultati ukazuju na to da postoji preklapanje u tome koliko sebe smatramo usredotočeno svjesnima i koliko drugi misle da smo usredotočeno svjesni. To preklapanje je nisko do umjereno zbog umjerene opažljivosti usredotočene svjesnosti. Mindfulness is considered an internalized construct which means it is refers to person`s inner experiences which are not easily accessible to external observers for assessment. Due to its subtle nature, it is interesting to examine how others see us and how we see ...