Projekt izgradnje doma za starije i nemoćne osobe Gerovo - Lipovac, Sandra (Sveučilište u Rijeci. Ekonomski fakultet., 2017)
U Republici Hrvatskoj sve je više stanovnika starije životne dobi koji imaju više od 65 godina. Razlog tome je sve kasnije stupanje u brakove pa tako i osnivanje obitelji jer zbog školovanja, ali i financijskih potreba, jednostavno nisu u mogućnosti prije imati obitelj. Razlog je i teška situacija u Hrvatskoj i nemogućnost zaposlenja stoga sve više mladih odlazi u inozemstvo. Kao posljedica navedenog svaki dan sve više raste broj umirovljenih osoba koje su većinom same i trebaju si osigurati adekvatan smještaj kako bi se imao tko brinuti o njima kada oni više ne budu mogli sami. Razlog odabira ove teme za diplomski rad je nepostojanje doma za starije i nemoćne osobe u mjestu iz kojeg autor dolazi, a to je malo goransko mjesto Tršće. Od strane grada Čabra je bila predviđena gradnja istog, ali se na kraju, na žalost, odustalo. Gradnja doma bila bi velika prilika za lokalno stanovništvo koje je sve starije i koje živi u udaljenim selima i nisu u mogućnosti ići sami u trgovinu po namirnice, doktoru i slično. U općini ne postoji niti jedan takav dom za starije i nemoćne osobe stoga bi to bila prava prilika kada bi se uspjelo sve realizirati i izgraditi. Za potrebe izgradnje obiteljskog doma za starije i nemoćne osobe Gerovo trebalo bi izdvojiti 3.5 milijuna kuna, od čega su 2 milijuna vlastita sredstva, odnosno sredstva koja ulaže investitor, kredit od 500.000 od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) te milijun kuna nepovratnih sredstava koja bi lokalna uprava i samouprava (grad Čabar) dala kao poticaj mladom poduzetniku u ostvarenju svog nauma.