Značaj primarnih ljudskih potreba u poslovnim pregovorima na primjeru poduzeća Coca Cola HBC - Grgić, Andrea (Sveučilište u Rijeci. Ekonomski fakultet., 2020)
Potrebe su sastavni dio svakodnevnog života, ne samo ljudskih bića, nego i svih živih organizama. Kako bi potrebe višeg reda bile zadovoljene, prvo se moraju zadovoljiti one potrebe nižeg reda, odnosno one primarne potrebe kao što su to potreba za kisikom, vodom, hranom te skloništem od loših vremenskih uvjeta i drugih vanjskih opasnosti. Niti u situaciji poslovnih pregovora sve potrebe nisu podjednako važne. Naime, primarne potrebe od presudne su važnosti za razvoj pregovaračke situacije. Primarne potrebe su stalne, nikad ne jenjavaju te im čovjek uvijek teži. One su nezaobilazne kako u poslovnim pregovorima tako i u svakodnevnom životu. Obje strane u poslovnim pregovorima imaju za očekivanje da će se te potrebe i uvažavati. Sve ljudske potrebe ne mogu se smatrati podjednako važnima, upravo su primarne presudne za razvoj pregovaračke situacije. Poslovni partneri u pregovorima moraju biti svjesni kako su potrebe obje strane prisutne te kako ih ne treba ignorirati. Potrebe moraju biti razotkrivene i zadovoljene u svim fazama, od pripreme, otvaranja, zrele faze pa sve do okončanja pregovora. Primarne ljudske potrebe pripadaju u sami integritet pregovarača. Sve potrebe koje se ne mogu kategorizirati kao primarne, nazivaju se sekundarnim potrebama, a one mogu biti zadovoljene tek kada se zadovolje primarne. U sekundarne potrebe se između ostalog, svrstavaju i poslovni interesi poduzeća. Needs are an integral part of everyday life, not only of human beings, but of all living organisms. In order for the higher level needs to be met, those lower level needs, that is, primary needs such as the need for oxygen, water, food and shelter from bad weather and other external hazards, must first be met. Not even in a business negotiation situation are all needs equally important. Namely, primary needs are crucial to the development of the negotiation situation. Primary needs are constant, they are never waning, and one always strives for them. They are indispensable in business negotiations and in everyday life. Both sides ...