Motivacija zaposlenika - usporedba dviju odgojno obrazovnih ustanova - Vrbančić, Elizabeta (Sveučilište u Rijeci. Ekonomski fakultet., 2018)
Ovim diplomskim radom prikazana je motivacija zaposlenika usporedbom dviju odgojno obrazovnih ustanova. Objekt empirijskog istraživanja su dječji vrtić Zvončić Ozalj i osnovna škola „Slava Raškaj“ Ozalj . Istraživanje je provedeno putem anketa. Cilj ovog istraživanja bio je vidjeti koliko su zaposlenici ovih dviju ustanova motivirani i zadovoljni poslom. Motivacija zaposlenika se može vidjeti kroz ljudsko ponašanje i radni učinak. Motivacija je složen sustav i može se potaknuti kroz dvije vrste motivacijskih tehnika. Dvije osnovne motivacijske tehnike su materijalne i nematerijalne kompenzacije. Materijalne kompenzacije se odnose na osiguranje i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenika. Dok nematerijalne kompenzacije potiču rad i zadovoljavaju različite potrebe ljudi u organizacijama. Postoje brojni čimbenici koji potiču motivaciju, ali isto tako postoje i čimbenici koji ubijaju motivaciju te demotiviraju pojedince i njihov rad. Sami nesvjesni postupci mogu uništiti motivaciju. Važan čimbenik za razvoj i napredovanje karijere je ocjena radne uspješnosti i prikladan sustav nagrađivanja. Sustav nagrađivanja je bitan dio svake organizacije, koji rezultira zadovoljstvom zaposlenika. Provedeno je istraživanja na temu motivacija zaposlenika – usporedba dviju odgojno obrazovanih ustanova putem ankete nad dječjem vrtićem Zvončić Ozalj i osnovnom školom „Slava Raškaj“ Ozalj. Rezultati istraživanja pokazali su da na motivaciju zaposlenika u dječjem vrtiću i osnovnoj školi najviše utječe nužnost zadržavanja posla. Vrlo loš pokazatelj je taj da zaposlenici dječjeg vrtića ne bi ostali u trenutnoj ustanovi da im neka druga ustanova ponudi isti iznos plaće, dok zaposlenici osnovne škole bi ostali u trenutnoj ustanovi. Istraživanje je pokazalo da zaposlenici obje ustanove nisu motivirani. Još jedan loš pokazatelj je da zaposlenici dječjeg vrtića za razliku od zaposlenika osnovne škole ne uspijevaju završiti svoje radne zadatke u toku radnog vremena. Jedan od dobrih pokazatelja je taj da zaposlenici obje ustanove smatraju ...