Sustav LaTeX za oblikovanje znanstvenog teksta - Vuković, Petar (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Tehnički fakultet u Puli., 2024)
LaTeX je besplatan alat za pripremu dokumenata koji se često koristi u znanstvenim krugovima. Sam brine o dizajnu dok se korisnik može fokusirati na sami sadržaj. Jedna od glavnih prednosti je rad s matematičkim izrazima. LaTeX je baziran na TeX sustavu za slaganje teksta, a omogućuje jednostavnije korištenje za korisnike. Ima ugrađene naredbe koje započinju s backslash-om. Matematički izrazi se pišu unutar znaka $, ili s pomoću align okruženja koje poravnava matematičke izraze jedan ispod drugog. Ima razne naredbe za pisanje matematičkih simbola. Naredba \includegraphics služi za dodavanje slika. Overleaf je online platforma za izradu i pisanje dokumenata u LaTeX-u. Pruža mogućnost da više korisnika radi na jednom dokumentu, kao i razne druge mogućnosti. LaTeX is a free document preparation software often used in academic and scientific purposes. It takes care of design, allowing users to focus on content. One of it's main advantages is working with mathematical expressions. LaTeX is based on TeX typesetting system, but usage is simplified for users. It has built-in commands which start with backslash. Mathematical expressions are written inside $ signs, or by using align environment that aligns mathematical expressions one below the other. It has lot of commands for mathematical symbols. Command \includegraphics is used to add pictures. Overleaf is an online platform for creating and writing LaTeX documents. It has a feature that allows multiple users to work on a single document, along with lot of other features.