Turizam festivala - Stjepanović, Ines (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković"., 2023)
Turizam je često teško definirati zbog njegove posebnosti, brojnih značajki koje ga određuju i sektora na koje utječe. Ne postoji jedna univerzalna definicija te tu dolazi do problema jer mnogi istraživači imaju svoje definicije i viđenje turizma. Od svih postojećih definicija ona od UNWTO-a je najslobodnija u opisu turizma te se samim time može najbolje aplicirati na današnje vrijeme kada se turizam nalazi u postmodernom stanju kada se pokušava minimizirati masovni turizam, a potiče se razvoj selektivnih oblika turizama. Jedan od tih oblika je i turizam festivala koji se može opisati kao putovanje kojem je krajnji cilj sudjelovanje na festivalima i u kojem su festivali glavni motiv putovanja. Sudjelovanje na festivalima može uključivati posjećivanje različitih događanja, koncerata, izložbi, natjecanja i druženja s drugim sudionicima festivala. Sami festivali su generatori velikog broja ljudi raznolikih profila zbog toga što su često duboko ukorijenjeni u kulturu, povijest i tradiciju te mogu biti različitog tipa poput: glazbenih, vjerskih, povijesnih, kulturnih, filmskih, umjetničkih, festivala hrane i pića i slično. Isti često imaju izravan i intenzivan utjecaj na svoju okolinu te taj utjecaj može biti negativan i pozitivan i zbog toga organizatori moraju biti vrlo pažljivi prema svom okruženju ukoliko žele da im festival doživi uspjeh. Kada je u pitanju postojanje turizma festivala u Istri može se reći da je takav oblik turizma prisutan već desetljećima zahvaljujući njenoj bogatoj kulturnoj baštini, prirodi, gastronomiji, vinu, maslinovom ulju, glazbi i mnogim drugim stvarima festivali su zapravo idealan način da se sve to doživi na jednom mjestu. Istra je kroz godine ugostila razne značajne festivale koji su ju smjestili na svjetsku festivalsku scenu. Kao primjer zdravog festivala koji se razvija iz godine u godinu se može izdvojiti Festival terana i tartufa u Motovunu. Festival terana i tartufa u Motovunu je mladi festival koji se iz godine u godinu razvija kako bi se prilagodio svojim posjetiteljima te im ...