Hrvatski nacionalizam i revolucija godine 1848. - Arbanas, Martin (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Filozofski fakultet., 2016)
Glavno nastojanje ovoga rada bilo je usmjereno ka spoznavanju onoga što je revolucija godine 1848. doprinijela ukupnom razvojnom putu hrvatskog nacionalizma. Uvid u prvu polovicu devetnaestog stoljeća, razjasnio je osnovnu problematiku pitanja hrvatskog jezika i kulture, time i dezintegracije hrvatskih zemalja, odnosno ilirskog (hrvatskog) narodnog preporoda uopće. Nadovezujući se na sami početak revolucije u Habsburškoj Monarhiji u oţujku 1848., pri tome imajući na umu fundamente (hrvatskog) ilirskog narodnog preporoda, pratio sam prvotnu reakciju te razvoj hrvatske četrdesetosmaške politike. Izdvajajući četiri ključna momenta „Hrvatske“ revolucije godine 1848., donio sam konačan zaključak, kako su dogaĎanja na samom kraju prve polovice 19. st., prvi vrhunac hrvatskog nacionalizma, te su kao takva svojevrsna baština do današnjih dana, hrvatskih nacionalnih nastojanja. The main effort of this work was to obtain complete (as much as it’s possible) view of achievements of revolution of 1848., in the context of Croatian struggle for the right to national development. So called ”the Illyrian movement”, in the thirties of the nineteenth century started to creating foundation for Croatian national development. The key medium (and idea) of their national integration efforts was (by them) newly formed “Croatian language.” By following the revolutionary events in the Habsburg Monarchy, and at the same having on our mind previous efforts achieved by Illyrian movement, we will come to know about Croatian reaction and development of the revolutionary politics. By presenting four crucial moments of the “Croatian” revolution of the 1848., it’s shown how important that historical event was in a retrospective review of Croatian struggle for the right to national development.