Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke - Žudih, Ariana (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Medicinski fakultet u Puli., 2021)
Svaka deseta žena u RH obolijeva od raka dojke, međutim mogućnost izlječenja je velika ukoliko se on otkrije u ranom stadiju. Rizične čimbenike za razvoj raka dojke predstavljaju različiti faktori koji povećavaju vjerojatnost pobola, poput dobi, osobne ili obiteljske anamneze, utjecaja gena, pretilosti, hormona i ostalih. Postojanje jednog ili pak više rizika ne znači i oboljenje. Zapravo, veliki je broj žena kod kojih je odsutan neki od poznatih rizičnih čimbenika, osim spola. Stoga i nadalje ostaje nejasno zašto određene osobe bez prisustva poznatih rizičnih čimbenika razviju rak. Naravno vrijedi i obratno, osobe kod kojih su prisutni rizični čimbenici ne obole od ovog sijela raka. Kako bi ukazali na veliki javnozdravstveni problem 2006. godine je Vlada RH usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Tim se programom ponajprije želi smanjiti smrtnost od raka dojke i to za 25% u razdoblju od 5 godina po uvođenju programa. Cilj je programa prepoznati u začetku (lokaliziranom) stadiju u čim većim mogućim postotcima rak dojke u odnosu na stadije bolesti koje su već uznapredovali. Time bismo dobili bitno smanjene troškove liječenja uznapredovalog stadija bolesti, koji su ionako sami po sebi vrlo skupi. Na koncu, cilj je programa poboljšati kvalitetu života i življenja bolesnica s rakom dojke. In Croatia, every one in ten women suffers from breast cancer, but if detected at an early stage, there is a great possibility of cure. A risk factor for breast cancer is anything that increases the likelihood of developing breast cancer. The existence of one or more risks does not mean that a woman will get sick. Many woman get this cancer even though they do not have some known risk factor other than being female. It remains unclear why some people who do not have risk factors develop cancer and vice versa, i.e. why people who are at risk do not get this cancer. Hence the fact that breast cancer is caused by a complex interaction of genetics and environmental factors. After recognizing the magnitude of this ...